Start    Om Mats Carlsson    Kommande uppdrag    Tidigare uppdrag    Repertoar    Recensioner    Lyssna    Bilder    Kontakt
English
Om Mats Carlsson

Folkoperans Vänners Soliststipendium 2007
Motivering "Mats Carlsson får årets soliststipendium för sin lysande tolkning av Hertigen i Verdis Rigoletto. Mats Carlsson har med sin medverkan i tidigare produktioner visat prov på en ovanligt vacker och välklingande tenorröst och har därefter förvaltat sin röst på ett mycket intelligent sätt. Klangmässigt påminner Mats Carlssons tenor om gånga tiders stora sångare, en tenorstämma med den skimrande nordiska klangen i kombination med det italienska temperamentet och med en lätthet på höjden som imponerar stort. Den sceniska gestaltningen har genomgått samma fina utveckling och Mats Carlsson kunde blomma ut i full prakt i den kritikerrosade föreställningen av Rigoletto under hösten 2006, med sin sällsynt övertygande tolkning av Hertigen."

Eskilstuna-Kurirens Kulturpristagare 2008
Motivering "Mats Carlsson har genom en snabbkarriär nått tenorhöjder, både bokstavligt och bildligt, som placerar honom i landets yppersta skikt. Han uppmärksammas såväl nationellt som internationellt för sin skönsång, som med lyster och kraft når en bred publik i konsertsalar och operahus."

Jussi Björlingsällskapets nyinstiftade pris 2008
Motivering "Kommittén har föreslagit att 2008 års pris på 10 000 kr tillsammmans med en kristallvas med gravyr tilldelas Mats Carlsson, en synnerligen lovande tenor som firat framgångar i en repertoar av sånger och roller som i många avseenden motsvarar Jussi Björlings egen."

Övriga pris och stipendier
Ett flertal stipendier från Konstnärsnämnden
Marianne och Sigvard Bernadottes Konstnärsfond
Den Nordiska Första S:t Johannislogen 2008

Utbildning:
Kungliga Musikhögskolan, Operahögskolan, fortbildning